Kombilerin ekonomik ömürü Sanayi Bakanlığı tarafından 15 yıl olarak belirlenmiştir.
Kombi arıza yaptığı takdirde önce kullanma kılavuzunda arıza giderme yöntemleri teknikleri uygulanır. Eğer arıza devam ediyor ise kombinizin marka ve modeline göre yetkili ve sertifika sahibi servis talep etmeniz gerekmektedir.
Kombi dünyada ve Türkiye'de en iyi ısınma aracıdır. Kombilerde marka ve modeline göre, evin metre karesine göre, doğru tercih yapılır ise çok daha iyi ısı tasarufu sağlanır.
Kombide bulunan genleşme tankındaki basıncın yılda bir tazelenip tamamlanması ve daha uzun ömürlü sağlıklı bir yaşam için kombi bakımı yaptırılması uzmanlar tarafından tüm dünyada önerilir.
Kombi bakımı aylık %30 tasaruf sağlar ve ömrünü uzatır, daha aktif çalışır. Radyatör (petek) bakımı %40 tasaruf sağlar ve daha iyi ısı verir. Böylece radyatörler daha uzun ömürlü olurlar.
Kombinin suyu mekanik ve dijital kombilerde 1.5 bar olmalıdır.
Kombiyi 24 saat kullanılması açık tutulmasında hiç bir sakınca yoktur. Fakat biz uzmanlar kombinin haftada 1 saat dinlendirilmesini tavsiye ediyoruz.
Kombi sisteminde bir pompa yardımı ile devir daim söz konusudur. Devir daim pompası sağlıklı çalışabilmesi için en az üç radyatör açık kalması ve çalışıyor olması gerekir.
Yetkili ve sertifikalı servis tarafında kombi bakımı her yılda 1 defa yaptırılması gereklidir.
Yetkili ve sertifikalı servis tarafından 2 yılda 1 kimyasal ilaçla radyatör (petek) bakımı yaptırılması gereklidir.
Kombiler, bireysel kullanıma yönelik sistemlere üyedirler. Kat kalorifer kazanlarında olduğu gibi depolanmış bir su kütlesinin ısıtılmasından farklı olarak kombiler şofbenlerdeki gibi bir boru demetinden akan suyun ısıtılması prensibine dayanmakta olup, çok az yer kaplarlar. Sıcak su temini cihaz içindeki boyler veya ani su ısıtıcısı ile sağlanır. Pilot alevli ve elektronik ateşlemeli tipleri vardır. Kombi cihazına yanma havasının temini ile baca gazlarının dışarıya atılış şekillerine göre sınıflandırmak mümkündür.
Kombiler, atık gazı tahliye sistemine göre ikiye ayrılırlar.
Bacalı tip kombiler,
Hermetik tip kombiler.
Ancak günümüzde bacalı kombilerin kullanımı son derece azalmış olup yaygın olarak Hermetik kombiler kullanılmaktadır. Hermetik kombiler, daha güvenli ve verimli olması sebebiyle tavsiye edilmektedir.
Ayrıca kombiler, ısıtma tekniğine göre de ikiye ayrılırlar.
Klasik (konvansiyonel) kombiler.
Yoğuşmalı kombiler.
Yoğuşmalı kombiler klasik kombilerden daha verimlidir. Yüksek verim değerleri (%109'a varan) sayesinde daha az tüketim ve daha az atık gaz emisyonu ile çevreci olan yoğuşmalı kombiler, gelişmiş ayar özellikleriyle de konforlu ısınmayı kullanıcılara sunmaktadır.
Bacalı kombiler, yanma için gerekli olan havayı monte edildiği mahalden, hermetik modeller ise özel atık gaz boru donanımı sayesinde direkt dış ortamdan alan cihazlardır. Bu sebeple bacalı kombilerin monte edileceği mahaller için bazı sınırlayıcı havalandırma şartları mevcut olup, montaj ve kullanma kılavuzlarımızda bu bilgiler tüm detayları ile verilmektedir.
Yoğuşmalı Kombiler ile klasik (konvansiyonel) kombiler çalışma prensibi olarak benzerlik gösterirler. Yoğuşmalı Kombilerin klasik kombilere oranla farkı, atmosfere atılan atık gazın sıcaklığının da ısıtma için kullanılabilmesidir. Yoğuşma veya yoğunlaşma teknolojisi ile atmosfere atılan gaz halindeki su buharı yoğuşturularak sıvı hale dönüşmesi sağlanır. Bu esnada su buharının gaz halden sıvı hale geçişi ile ortaya çıkan ısı, ısıtma için kullanılabilir hale gelir.
Kombi sistemleri bağımsız ısınma konforu sağlamaktadırlar. Kullanıcılar istedikleri sürede istedikleri kadar ısınırlar. Kombiler, merkezi sistemlerin aksine kullandığınız kadar yakıt parası ödemenize ve bireysel tasarrufa olanak sağlar. Ayrıca sıcak kullanım suyu ısıtmasında da kullanılan kombiler ile sıcak su için ayrı bir cihaz (şofben, termosifon, boyler v.s.) kullanmanıza gerek kalmaz.
Bu filtrelerin temizliği kullanılan mekâna göre değişkenlik göstermektedir. Klima bir dairede kullanılacak ise filtrelerin en az 15 günde bir deterjansız ılık su ile temizlenmesi gerekmektedir. Temizlenen filtreler gölge de, ısıtıcı cihazlardan uzak bir noktada kurumaya bırakılmalı ve kuruduktan sonra klima üzerine takılmalıdır. Hava temizleme filtreleri takılı değilken klima kesinlikle kullanılmamalıdır.
Tesisatın temiz olup olmadığı kontrol edilmelidir. Şayet kirli ise tesisat yıkanmalı ve filtre temizlenmelidir. Radyatörlerin ve tesisatın havası alınmalıdır.
Tesisatın temiz olup olmadığı kontrol edildikten ve radyatörlerin havası alındıktan sonra peteklere reglaj ayarı yapılmalıdır. Cihaza yakın olan peteklerin vanaları kısılmalı, cihaza uzak olan peteklerin vanaları ise mesafeye göre daha fazla açılmalıdır.